EXCHANGE ONLINE NEDIR?
EXCHANGE ONLINE NEDIR? ne değildir gelin bir bakalım beraber.
Merhaba , teknoloji yazılarına biraz ara vermişim bugün onu farkettim ve teknolojiye dönüşü Microsoft’un eşssiz hizmeti Office365 in exchange online mail hizmeti nedir ne değildir , bu hizmete geçersek ne olur geçmezsek ne olur gibi sorulara yanıt vermeye ve bu konuda bilgilerimi paylaşmaya çalışacağım.
POP3 MAİL SİSTEMİ
Öncelikle hala kullanılmakta olan pop3 mail sistemi hakkında biraz bilgi ve dezavantajlarını yazmak istiyorum. Pop3 mail sisteminde genelde dış bir firmadan mail sağlayıcılığı hizmeti alınır örneğin natro, doruknet vs gibi. Bu sistemde size gelen mailler hiçbir filtrelemeden geçmeden size ulaşır. Ne varsa o gelir. Reklam mı spam mı ,virüs mü. Bu sistem ona bakmaz direk sizin outlook programınıza düşer. siz kendi adınıza bu programları satın alabilrsiniz ama cok ciddi maliyetler cıkıyor ortaya. İkinci olarak ise pop3 mail sisteminde mailleriniz bilgisayarda depolanmaktadır. Bilgisayrınızın başına herhangi bir iş geldiğinde çalındığında, harddiski bozulduğunda eğer yedeğiniz yoksa ( ki genelde alınmıyor çoğu yerde) maillerinizi kaybetme riskiniz oldukça yüksek.Üçüncü olarak ise yine bu sistemde mailleriniz senkron çalışmamakta. Bu ne demek? Cep telefonunuzdan mail gönderdiğinizde bunu bilgisayardaki mail programı outlookunzuda göremezsiniz. ya da telefonda mail okudunuz bilgisyarda okundu gözükmez. Bu da bir süre sonra karışıklığa yol açtığına çokça şahit olduk. Kullanıcı başına 1-2 gb aralığında posta kutuları da yeterli gelmemekte.
EXCHANGE
Exchange mail sistemi Microsoft’un yıllardır verdiği bir hizmet aslında ama bu şekilde değil. Önceden ne yapıyorduk, firma içinde mail sunucusu çalıştırabilmek için önce çok pahalı bir server alınıyor , internet bağlantısı için binlerce liralık bağlantılar alıyorduk. Bununla bitiyor muydu? Hayır tabii ki. Server lisansı, exchange mail sisteminin lisansı, firmada kaç kullanıcı varsa kullanıcı sayısı kadar da kullanıcı lisansı satın alıyorduk.Bununla da bitmiyordu, spam ve virüslü mailleri filtrelemek için yine binlerce dolarlık spam filtreleme program lisansları alıp, her sene veya belirli periyotlarda bu programları güncellemek için ciddi paralar ödeniyordu.Yine mail sunucusu için devasa bir ups ve uzun süreli elektrik kesintilerine karşı jeneratör kurulumunu hiç saymıyorum bile. Ve en sonunda ise yine bu sistemin başına birini dikmek gerekiyordu. Firmada internet kesintisi olduğunda veya serverda bir sorun olduğunda firmanın mailleri çalışamaz duruma geliyor ve iş akışına ciddi darbeler verip ekonomik kayıplara neden olmaktaydı . ve bu sistemi kobilerin kurması ve yönetmesi maliyetler açısından imkansızdı.Yine serverda harddisk maliyetleri çok yüksek olduğundan kullanıcılara 2-3 gb boyutunda posta kutuları tanımlanabilmekteydi.
EXCHANGE ONLINE
Ta ki exchange online hayatımıza girene kadar.. Microsoft dedi ki siz hiç bu yatırımlarla uğraşmayın, başına bir çalışan dikmeyin gelin hazır sistem,facebook instagram yönetir gibi kolayca yönetin, güvenli mail kullanın, veri kaybı yaşamadan bu yükü üzerime verin siz rahatıınıza bakın .Peki exchange online bize neler kazandırıyor yazmakla bitmez ama kısaca anlatmaya çalışacağım.
a)Yıllık %99.99 çalışma garantisi.
b)Maillerinizin bir kopyası bilgisayarda bir kopyası bulutta depolanır. Olası bir bilgisayar bozulması/çalınması durumunda maillerinizi kaybetmezsiniz.
c)Mailler bütün cihazlarınızda %100 senkron çalışır. Telefondan gönderdiğiniz bir maili outlookta gönderilmiş öğelerde görürsünüz.Yine telefonda okuduğunuz maili outlookta da okundu olarak görürsünüz.
d)Maillerinize interneti olan her yerden ulaşabilirsiniz. portal.office.com adresine girip mail adresinizi ve şifrenizi yazmanız yeterli. Web üzerinden yapacağınız mail gönderme / okuma işlemleri de bilgisayarınızı açtığınızda outlookta görünecektir.Bu da sizin hareketli çalışmanızda oldukça fayda sağlayacaktır.
e)Virüslü, spam ve reklam mailleri %80 oranında engeller.Size gelen mailler öncelikle Microsoft’un filtreleme programlarından geçer ondan sonra size ulaşır.
f)Sildiğiniz bir maili 30 gün içinde geri döndürebilirsiniz. Ya da işten ayrılacağıını bilen bir personel kötülük için maillerini silebilmekte. Bu şekilde yine mailleri geri alabilirsiniz.
g) Kullanıcı başına 50gb posta kutusu + 50gb da arşiv olmak üzere 100gb mail alanı verilmektedir. Bu da 2-3 gb’a göre oldukça yüksektir.
h)Outlookta Takvim ve adres defteri paylaşımı yapılabilmektedir.
I)Gönderdiğiniz yanlış bir maili karşı taraaf okumadıysa okumadan geri çekebilirsiniz.
j) Exchange ile ilgili oldukça geniş kural yönetimi bulunur. Örneğin diyebilirsiniz ki bana Çin’den mail gelmesin. Veya yurtdışı ile ilginiz yoksa yurtdışından gelecek spam ve virüslü mailleri engellemek için yurtdışından tamamen mail gelmesin diyebilirsiniz.
k) Şirketinizde bir kullanıcıya virüs vb. zararlı bir yazılım girdi ve sürekli o bilgisayardan sizden habersiz mail göndermekte. Bunu farkeden exchange sistemi kullanıcının bu anormal mail trafiğini farketmekte ve bu kullanıcıyı bloklayarak mail trafiğini keser . Siz de bu şekilde bu bilgisayarda bir anormallik olduğunu farkedersiniz ve gerekli müdaheleleri yaparsınız.
l) Ip adresi kara listede bulunan ip lerden gelen mailler filtrelerden geçemeyeceği için size gelmeden bloklanır.
m)info gibi pazarlama gibi dağıtım listeleri oluşturulabilir. eğer bu mailleri sadece mail alımı için kullanıyorsanız bu maillere ücret ödemezsiniz.
n) Tabi bütün bunlar olurken arka planda Microsoft devamlı çalışmakta. Sizin için güvenllik güncelleştirmeleri, filtrelerin güncelleştirilmesi gibi işlemleri sizin haberiniz olmadan arka planda devamlı yürütmekte. Siz yazılım veya donanım güncelleme gibi maliyetli ve sıkıcı işlemlerle uğraşmazsınız.
Tabii işin içinde teknoloji ve internet varsa hiçbir zaman %100 güvende olamıyoruz. Yüzbinlerce dolar yatırım yapılsa da. Ama biz her zaman tedbirlerimizi alacağız.Burada firma çalışanlarının mail kullanım konusunda eğitimi de oldukça önemlidir. Filtreler devamlı güncellense de outlookunuza bir gün sahte linkli bir mail düştüğü zaman burada iş kullanıcıda bitiyor. Bu yüzden kullanıcılara mutlaka mail konusunda eğitim verilmelidir. Nasıl ki bilgisayara antivirüs kurulduğunda virüs girmez diye rahatımıza bakamıyorsak her konuda böyledir.
Microsoft’un bu güzel hizmetine kısaca değinmeye çalıştım. Daha sahip olduğu onlarca özelliği var ama en işimize yarayanlardan bahsetmeye çalıştım.Umarım herkesin bir nebze işine yarar. Bunun fiyatı nedir kısmına gelirsek şu an aylık kullanıcı başı 5 dolar gibi (neredeyse bir paket sigara parası) cüzi bir miktara bu firmamıza bu hizmeti alabiliyoruz. Bu hizmetten faydalanmak isteyen olursa veya daha detaylı bilgi almak isteyen olursa yorum kısmında yazarak ulaşabilirsiniz.
Office365 hakkında daha detaylı bilgi için şu yazıyı da okuyabilirsiniz.